Poláci v hovězí "vatě"

Čekala jsem pár dnů, co se z této kauzy vyklube. 

Číst dále ...

Začátek nebo přímo den vzniku dané kauzy mi bohužel unikl. Dozvěděla jsem se o tom prakticky druhý den ze zpravodaje Ministerstva zemědělství (MZe), který mi denně chodí na email. 

celá tisková zpráva ZDE

Určitě chválím postoj ministra MZe pana Tomana. Moje sympatie si konečně tímto krokem získal (do té doby jsem z něj měla divný pocit. Jurečka byl pro mě prostě sympoš :) a zdálo se mi, že dané problematice rozumí). Ale zpět k tématu ... 

Cože se to vůbec stalo?
Polský reportér se "infiltroval" do běžného pracovního prostředí jejich jatek. Chtěl zjistit, jak vypadá pracovní prostředí a proces masného průmyslu. Místo klasické reportáže o tom, jak mají řezníci náročnou práci natočil mezinárodní průser. Průser takových rozměrů, že daná jatka ihned uzavřeli, ministr obepisuje s prosíkem a omluvami 10 zemí, kam se maso dostalo. Evropská unie už má ale Polsko na lopatkách a zahajuje stíhání. Kdo je za příjem nemocných kusů dobytka a výdej masa nesplňující potravinářskou kvalitu zodpovědný? 

To, že začal kauzu Toman okamžitě řešit, setkal se s Polským ministrem a dal slušnou iniciativu při řešení je jen velké plus. Bylo také při setkání požádáno o oficiální informace. Zda se mu dostali, budeme doufat. 
Samozřejmě se všeho hned chytla média: 






Pro mne je prostě nepochopitelné, že příjem a samotné porážení se dělo v noci. Razítko veterináře, které musí být (mělo by?) na každém kusu bylo neplatné. Razítkovali sami zaměstnanci bez jeho přítomnosti. A veterinář jen ráno podepsal papíry, aniž by maso vůbec viděl. To mu nebylo divné? Dle zpráv poráželi kolem 15 ks závadného dobytka za noc. To není zrovna málo. Spíš si myslím, že o nekalé praktice věděl.

Dostalo se maso i k nám? 
ČT hlásí Slovensko. Maso se dostalo do restaurací a to nejhorší do školních jídelen! Zatím nic dobrého. 
Aktuality ze stránky věnující se bezpečnosti potravin již hlásí, že maso je v ČR:



Díky těmto aférám mám zafixováno, že polské výrobky se v obchodech nekupují. A přitom Polské nemá zlé potraviny. Proč je možné uvádět na trh šmejdy? To se vážně kupují? Samozřejmě: tam kde je poprávka, je i nabídka. Proč je nabídka levného masa stále atraktivní? 



Já měla za to, že doba šíleného konzumizmu je už dávno za námi. A to, že je mleté hovězí v obchodním řetězci za 49,90 Kč už nikoho nerozhodí. Asi mám zlé uvažování nebo lidí neumí uvažovat? To maso musí někde vzniknout (cena chovatele), musí se vyrobit (jatka), musí se prodat (obchodník, prostředník, prodejna) a každý chce vyjít ze ziskem. Kdo tedy bude tratit? Někdo z tohoto řetězce musí přijít na buben a to nikdo nechce. Ani bez jednoho by jsme si doma neudělali k večeři třeba hamburger. Musí se tedy začít někde šetřit. Odrbe se kvalita a hned jsme na jiné (pro konečného spotřebitele atraktivní) ceně.
Proč nekupovat potravin z lokálních zdrojů? Proč musíme se plahočit do hyperhypolandu pro kus flákoty z Polska obalenou v plastové fólii ležící v chladícím pultě kdoví jak dlouho? Tady jde o zdraví. Zdraví rodiny, našich dětí, rodičů, ... to vám za těch ušetřených 30,- stojí? Proč nekoupit kvalitní potravinu? Místo toho podporovat tento nechutný obchod. Jak jsem již psala výše, kdyby lidi takové maso nekupovali, nekalí podnikatelé by neexistovali.   

Jen tak pro info zde dávám dva odkazy, kde je řešena legislativa spojená s masem a výrobky z něj: 


Zdroje:
eagri.cz
pixabay.com 
novinky.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky